Salı, Ekim 8, 2024
OBOe

Yakalama Ucu

Yakalama uçları yıldırımdan korunma sistemlerinin en kritik elamanlarından biridir. Dış yıldırımlık seçimi muhakkak uzman mühendisleri bırakılmalı, bütün riskler göz önünde bulundurularak doğru dış yıldırımlık tasarımı gerçekleştirilmelidir. Bu noktada IEC 62305 Yıldırımdan Korunma standartı bize birçok noktada yol göstermektedir. Bir binanın veya fabrikanın yakalama uçları ile korunması prensipte benzer olsada, birçok noktada farklılık göstermektedir. Öncelikle bir tesis için dış yıldırımlık tasarımından önce yıldırım risk analizi yapılmalıdır. Bu yıldırım risk analizine göre doğru ürün seçilir.

İlginizi Çekebilir: Doğru AG Parafudr Seçimi

Yıldırım Risk Analizi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yıldırım risk analizi yapılırken, öncelikle unutulmaması gereken her yapının kendine has özellikleri olduğu ve farklı değerlendirilmesi gerektiğidir. Aşağıdaki parametrelere göre de risk analizi yapılmalıdır.

L= Yapının uzunluğu

W: Yapının genişliği

H: Yapının yüksekliği

Ad: Yapının kesişim alanı

Am: Elektromanyetik alandan ötürü oluşacak kuplaj etkisinden etkilenecek alan

Al:Yapının enerji besleme alanları

İlginizi Çekebilir: Tip 3 Parafudr

IEC 62305 standartına göre yıldırım risk analizi sonucunda yapılar 4 farklı risk noktasına ayrılırlar. Aşağıdaki görselde örnek tesisleri görebilirsiniz. Buna göre veri merkezleri, askeri tesisler, nükleer tesisler en riskli bölgeler iken (I), fotovoltaik tesisler III bölgede yer almaktadır.

Yakalama Ucu Tasarımı

Yıldırım risk analizi yapıldıktan sonra, yakalama ucu tasarımına geçilebilir. Bu noktada biz güvenli bir method olan, Yuvarlanan Küre Metodunu öneriyoruz. Yuvarlanan küre methodu, kompleks tesislerin yanında hemen hemen her tesis için uygulanabilir. Öncelikle yıldırım risk analizine göre, risk bölgesi seçilir. Ardından bölgeye göre yuvarlanan kürenin çapı seçilir. Uzman mühendislerimiz modern CAD programları ile yapınız için en uygun tasarımı yaparak size yapıyı nasıl koruduğumuzu gösterebilir.

LPZ OA
Doğrudan yıldırım çarpmasından kaynaklanan tehlikeler ve yıldırımın tüm elektromanyetik alanları

LPZ OB

Doğrudan yıldırım çarpmalarına karşı korumalı, ancak yıldırımın tüm elektrik alanından risk altında.

Gri alanlar yıldırım düşmesi riski altındadır.İzoleli İniş İletkeni

Yıldırım yakalama ucundan bahsetmişken, izoleli yıldırım iniş iletkeninden de bahsetmek istiyoruz. Özellikle yanıcı ve patlayıcı tesislerde iniş iletkeni tasarlanırken eğer S mesafesi bırakılamıyorsa muhakkak izoleli iniş iletkeni bırakılmalıdır. İzoleli iletkenlerle ilgili yazımızı linkten okuyabilirsiniz.

KaydetKaydet

KaydetKaydet

RELATED ARTICLES
OBO BETTERMANN

ÇOK OKUNANLAR