Salı, Ekim 8, 2024
OBOe
Ana SayfaGenelRüzgar Enerjisi Santrallerinde Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunma

Rüzgar Enerjisi Santrallerinde Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunma

Yenilenebilir enerji yatırımları ülkemizde giderek artarken, rüzgar enerjisi bunda önemli bir pay alıyor. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği “WindEurope 2018 Avrupa İstatistikleri Raporu’na göre Ocak 2019 itibari ile ülkemiz 7 369 MW kurulu güçle Avrupa’da 7.ci büyük kurulu güce sahip.

Giderek daha da yaygınlaşan rüzgar enerji santral yatırımlarında en önemli hususların başında yıldırım ve aşırı gerilimden  korunma geliyor. Milyon liralık yatırımlar yanlış ürün seçimi veya uygulama neticesinde büyük zarar görebiliyor. Rüzgar santrallerinde sonrandan müdahale şansı az veya hiç olmadığı için yıldırım risk analizi çerçevesinde santrallerin yıldırım ve aşırı gerilimden korunması kusursuz bir şekilde yapılmalıdır.

OBO Bettermann Rüzgar Santrali Sistem Çözümleri

Rüzgar kanatları yıldırıma karşı muhakak korunamlıdır. Yıldırımın fiziksel ısı etkisi kanatlar için geri döndürülemez olabilir. Kanatlar yıldırımdan korumak için kanatlara reseptör adı verilen iletkenler yerleştirilir. Bu bakır iletkenler kanat boyunca alüminyum iletkenlerle desteklenir. OBO Bettermann olarak bu türbinler için ürettiğimiz pasif yakalama uçları ile türbin kanatlarınızı koruyoruz.

Yıldırım darbesi sonucu zarar görmüş türbin

Topraklama rüzgar türbinlerinde mümkün olduğunca uzun yıllar özelliğini koruyabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Topraklama direncinin zaman içerisinde yükselmesinde korozyon riskinin büyük etkisi vardır. Bu nedenle temel topraklamasında kullanılacak galvaniz şeritlerin paslanmaz çelik olması ve kalınlıklarının DIN EN 50164-2 standartına uyum göstermesi gerekmektedir. Santral boyunca eş potansiyel oluşturulması bir diğer önemli mevzudur. Eşpotansiyel sistem türbinler arasında ve türbin çevresinde kesinlikle sağlanmalıdır. Böylece ani darbe geçişlerinin ve atlamaların önüne geçilecektir. Temel topraklamasından çıkarılacaklar filizler ve yapılması mümkün koruma ve fonksiyon topraklamaları ile tüm metal aksamlar ortak bir eşpotansiyel bara ile yeniden eşitlenmelidir.

AG Parafudr İç Yıldırımlık ile Korunma

Rüzgar santrallerinde yıldırımdan korunmada bir diğer önemli husus, ag parafudr ile sistemlerin koruma altına alınmasıdır. Oldukça hassas ve kritik birçok elektriksel ekipman barındırından sistemde kademeli koruma yapmak şarttır. Özellikle türbinlerin nasel bölgesinde uygun ürün seçimi büyük önem taşır. Tüm AC ve DC Hatlar, koaksiyel kablolar, data hatları, kamera sistemleri, ag parafudr ile koruma altına alınmalıdır.

AG Parafudr sistemleri ile başta enerji hatları olmak üzere, rüzgar santralleri korunmalıdır.

Öncelikle sistemin beslendiği ana panolar Tip 1+2 (B+C) sınıfı ag parafudrla korunmalıdır. Bu noktada Up koruma seviyesini kademeli bir şekilde azaltmak önemlidir.

Ürün Datasheeti İndir

Tali panolarda ise Tip 2+3 ag parafudrla aşırı gerilimlere karşı koruma gerçekleştirilmelidir.

Ürün Datasheeti İndir

Bir diğer önemli nokta ise 24 V DC hatların korunmasıdır.

Ürün Datasheeti İndir

Yine CAT ve POE hatları aşırı gerilimlerden korunmalıdır.

Ürün Datasheeti İndir

RS 485-232 haberleşme hatlarının korunması önemlidir.

Ürün Datasheeti İndir

RELATED ARTICLES
OBO BETTERMANN

ÇOK OKUNANLAR