Çatı güneş santralleri önümüzdeki dönemde en önemli yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olmaya aday. Tabi çatı uygulamalarının artması ile birlikte, akla bir soru geliyor. Çatı güneş santralleri yıldırım düşmelerine karşı nasıl korunmalı? Bu yazımızda bu sorunun cevabını arayacağız.
Güneş santralleri şuan için genel de yerde geniş arazilerde kurulu olsa da çatı uygulamaları giderek yaygınlaşmaya başladı. Bu da yıldırım düşme riskini arazi şartlarına göre ciddi şekilde arttırmış durumda. Hemen belirtelim yıldırımın doğurduğu riskler sadece doğrudan yıldırım düşmesi değil, yıldırımın topraktan yayılması veya şebekeden gelen darbeler dahi olabilir. Çatı sistemlerinde de yıldırımdan korunmaya 4lü sistem olarak bakmak gerekir. Bunlar dış yıldırımlık, iç yıldırımlık (ag parafudr), eş potansiyel ve topraklamadır.
1-Dış Yıldırımlık
Çatı Güneş santrallerinde 3 farklı metodla doğrudan yıldırım çarpmasına karşı koruma yapabilirsiniz. Bunlar;
İzoleli İniş İletkeni Kullanımı
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise, yıldırım iniş iletkenleri toprağa indirilirken eğer S mesafesi bırakılamıyorsa, izoleli bir şekilde inmesi gerektiğidir. Aksi halde yıldırım çevresindeki yapıya zarar verebilir.
İç Yıldırımlık AG Parafudr
Çatı sistemlerinde de yine benzer şekilde ag parafudr kullanılması hassas santral bileşenlerinin korunmasında önemlidir. Hem DC Hem de AC hatlar Tip 1+2 ag parafudrla korunma altına alınmalıdır. Özellikle inverterların korunması ayrıca önem verilmelidir. İnvertör girişinde DC, çıkışında AC parafudr kullanılabilir. Data ve haberleşme hatları uygun Tip 3 parafudrla korunmalıdır.
Eş Potansiyel ve Topraklama
Topraklama sistemimin standartlara uygun bir biçimde inşa edilmesi, mühendislik hesaplamalarının yapılması oldukça önemlidir. Kullanılan ürünler, doğru seçilmesi, ilgili standart değerini sağlamalıdır. Çatı sistemleri zorlu hava koşullarına maruz kalacağı düşünülerek, topraklama ürünlerinin uzun ömürlü olması ve korozyon oluşturmamasına dikkat edilmelidir. Topraklama sistemlerinde gördüğümüz eş potansiyel kavramına dikkat edilmediğidir. Potansiyel dengeleme kavramı ihmal edilerek tesislerin farklı bölümleri birbirinden bağımsız topraklanmaktadır. Oysaki doğru olan tesisin topraklama sisteminin eş potansiyel baraya bağlanmasıdır. Bu sayede işletmenizde herhangi iki nokta arasında oluşabilecek gerilim engellenir ve tüm topraklama korumaları arasında eş potansiyel sağlanır.