2019 yılını yavaş yavaş geride bırakırken, sizler için 2019 yılında en fazla okunan 5 içeriğimizi sıraladık. Keyifli okumalar.

1-Parafudr Nedir?

Parafudr henüz ülkemizde önemi yeterince kavranmasa da birçok tesis ve sistem için kritik önem taşır. Yıldırım ve aşırı gerilim kaynaklı birçok fabrika, CCTV sistemi, otomasyon, telefon hattı, data merkezi hasara uğramakta, milyonlarca lira hasar oluşmaktadır. Özellikle üretim tesislerinde, ani aşırı gerilim kaynaklı üretim durması ciddi oranda zaman ve mali kayba neden olmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için doğru bir şekilde parafudr uygulanması bir tesis için hayati önem taşıyabilir. Çoğu insanın düşündüğünün tek başına dış yıldırımlık sistemi kullanılması, sistemlerimizi yıldırım veya ani aşırı gerilimden korumaz.

Yazının devamı için tıklayınız

2-Parafudr Montajı

1-B sınıfı yani Tip 1 Parafudrlar, ana panolarda kullanılır. Bu ag parafudlar paralel şekilde 16 mm2lik şekilde bağlanır. Yıldırım darbesi taşıyacağı için kesiti yüksek olan bir kablo kulllanıyoruz.

2-C sınıfı Tip 2 Parafudrlarsa ani aşırı gerilim darbelerine karşı, tali panolarda kullanılır. Tip 2 ürünlerse, yine paralel olacak şekilde, 6 mm2lik kablo ile bağlanması gereklidir.

3-D sınıfı Tip 3 Parafudrlarsa genel olarak seri olarak bağlanır. Ancak paralel bağlanan tipte olan Tip 3 parafudlarda vardır. Bu parafudrlar, 1.5 mm2lik kesitte kablo ile bağlanır

Yazının devamı için tıklayınız

3-İzoleli İniş İletkeni

Yıldırımdan korunmada en önemli parametre ve seçimlerden biri dış yıldırımlık ve izoleli iniş iletkenidir. Yıldırım darbesinin sahip olduğu yüksek ısı enerjisi, iniş iletkeninden koruduğu alana zarar verebilir. Bunun önüne geçmek için ya S mesafesi iniş iletkeninden sonra bırakılmalı ya da izoleli iniş iletkeni kullanılmalıdır. İzoleli iniş iletkeni özellikle yanıcı ve patlayıcı alanlarda kesinlikle kullanmanızı önermekteyiz.

Yazının devamı için tıklayınız

4-Sıvaüstü Buatlar

Sıvıüstü buatlar elektrik tesisatlarımızın en önemli ve kritik aksesuarlarının başında gelir. Öyleki elektrik arızanın temel sebeplerinin başında sıvaüstü buatların yanlış seçimi veya uygun olmayan malzeme seçimidir. Doğru seçilen ürün ve kaliteli malzeme hem işçilikten tasarruf etmenizi sağlayacak hem de tesisat kaynaklı hataların önüne geçecektir. Peki bir sıvaüstü buat ne gibi özellikler taşımalıdır? Ürün seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir, öncelikle buna bakalım.

Yazının devamı için tıklayınız

5-Benzin İstasyonlarında Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunma

Yanıcı ve patlayıcı alanlarda yıldırımdan ve aşırı gerilimden korunma extra önlemler ve uzmanlık ister. Dış yıldırımlık sisteminin yanında, alçak gerilim parafudları ve doğru bir topraklama ile eşpotansiyel sistem tam bir koruma sağlar. OBO Bettermann olarak, benzin istasyonlarının eksiksiz korunmasını sağlıyoruz.

Yazının devamı için tıklayınız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.